Børneopdragelse handler også om kultur

Kulturen, maden, sproget , børneopdragelse, ja alt i Etiopien er anderledes end det jeg er vant til hjemmefra.

- Jeg er glad for at være her, og jeg lærer en masse, siger volontør Nomi Poulsen.

Af Nomi Poulsen, volontør i Etiopien

Som volontør i My Sisters i Addis Ababa passer jeg børn i alderen fra seks måneder til tre år. Det er en såkaldt børnehave  med 14 børn. Børnenes mødre er unge og får hjælp af My Sisters i forhold til uddannelse og arbejde. De lærer et håndværk for at kunne brødføde familien, og imens bliver deres børn passet.

Hvorfor gør de som de gør?

 Jeg må indrømme at det har været lidt af et kulturchok at komme til Etiopien. Kulturen, maden, sproget , børneopdragelse, ja alt er anderledes end det jeg er vant til hjemmefra.

De første dage på arbejde var hårde, det var så varmt, og jeg forstod ingenting af det de sagde. Jeg var også meget overrasket  over at de slog børnene når de havde gjort noget forkert. De slår dem over hånden eller niver dem i armen da de mener at når barnet har gjort noget forkert, skal det føle at det medfører smerte.
Hvad stiller man op når man kommer fra en kultur hvor man ikke slår børn? Hvor det at slå er forbudt både i hjemmet og på institutionerne?

Jeg fik snakket en hel del med min familie om hvad jeg skulle stille op, og til sidst blev jeg enig med mig selv om at jeg ville vise omsorg og kærlighed på den måde som jeg er opvokset med.

Børnene har fundet ud af at selv om de har haft en konflikt og har været sure på hinanden, så får de et kram når de kommer til mig. Og der er ikke gået særligt lang tid inden jeg begynder at opdage at de kommer til mig når de har brug for noget hjælp og trøst.

Som ugerne er gået, har jeg fået snakket med de voksne jeg arbejder med. De ved nu at jeg kommer fra en kultur hvor man ikke slår, og jeg har fået forståelse for hvorfor de gør som de gør.

De ansatte er så gode ved børnene,de får mad flere gange om dagen, bliver passet godt på og har det generelt god. Jeg er glad for at være her. Jeg synes jeg lærer en masse, og både børn og voksne er meget gode ved mig også.

En stor oplevelse

 Jeg synes det er en udfordring at komme til et nyt land hvor man ikke forstår sproget og man derfor må gætte sig til en hel del, men med åbenhed og venlighed  kommer man langt her.

Jeg synes det er en stor oplevelse for mig at få lov til at være ved My Sisters, og jeg tror at den erfaring jeg får her, vil jeg altid kunne bruge  både i forhold til studium eller livet generelt. 

Nomi Poulsen

Volontør hos My Sisters i Addis Ababa. Nomi kom til Etiopien i begyndelsen af januar sammen med sin mor og søster. Hendes mor, Elisbeth Poulsen, underviser danskebørn hvis forældre er udsendt af Dansk Ethioper Mission. Familien Poulsen skal være i Addis Ababa i tre-fire måneder.

   

My Sisters

Selvstændig organisation (NGO) der hjælper fattige kvinder på Mekanissa i Addis Ababa, Etiopien. Læs mere på My Sisters hjemmeside.

26-02-2013

Dansk Ethioper Mission